fejlec

Az Alzheimer 10 korai tünete, amire nagyon oda kell figyelni!

szerző admin 29 385 views0

Sokan rettegnek ettől a kortól. Nem alaptalanul! Vannak előjelek, amik jeleznek, hogy baj van! Ekkor még van visszaút!


GYENGÜLŐ MEMÓRIA
Az Alzheimer-kór egyik korai tünete, hogy bár a hosszú távú memória ép és jól működik, a rövidtávú sérül, szétesik. A betegek általában elfelejtik, hogy valamiről pár perccel azelőtt beszéltek, de az is kimehet a fejükből, hogy a kérdésükre már választ kaptak.

CSÖKKENŐ BESZÉD-ÉS ÍRÁSKÉSZSÉG
A beszédkészség sem lesz a régi, előfordul, hogy bizonyos szavak nem jutnak a páciens eszébe, és csak keresi, mit akar kifejezni. Gyakran elakadnak a mondat közepén, és nem tudják, hogyan folytassák, sőt, sok mindent nem úgy hívnak, ahogy kellene. Mindez írásban is megjelenik.

ZAVART VISELKEDÉS
Másik korai figyelmeztető jel lehet, ha az illető egyre többször viselkedik zavartan. Azok, akiknél az Alzheimer-kór már kialakulóban van, gyakran tévesztik el az irányt, vagy tévednek el olyan helyen, ahol előtte már többször is jártak.

A SZEMÉLYES HIGIÉNIA ELTŰNÉSE
A betegek sajnos a higiéniájukra sem ügyelnek úgy, mint előtte. Azok, akik régen jól öltöztek, tisztán tartották magukat, egyszerre slampossá és nemtörődömmé válnak.

NEHÉZSÉGEK A PROBLÉMAMEGOLDÁSBAN
Ha valakinek egyszeriben problémát okoz az, hogy megoldjon egyszerű feladatokat, kiigazodjon egy recepten, vagy összeadja az összegeket a különböző számlákon, akkor sajnos gondolni kell az Alzheimerre. A betegség miatt ugyanis a páciens egyre nehezebben tud koncentrálni, így a problémamegoldás is nehézkessé válik.

LÁTÁSPROBLÉMÁK
Az Alzheimer korai tüneteként néhány embernél látásproblémák is jelentkeznek. Ennek eredményeképpen nehezen olvasnak, nem képesek felmérni a távolságokat, a színeket és a formákat. A mindennapi élet olyan területein szembesülhetnek problémákkal, mint például a gyalogos közlekedés vagy a vezetés.

IRÁNYTÉVESZTÉSEK
Szintén gyakori korai tünet, hogy a betegek nem oda tesznek vissza tárgyakat, ahova kellene, és akkor sem értik meg, mi a baj, ha felhívják a figyelmüket a tettükre. Olyan is előfordulhat, hogy elhagynak valamit, de képtelenek visszamenni érte, képtelenek fejben visszakövetni az utat, ahonnan jöttek.

DÖNTÉSKÉPTELENSÉG
Az Alzheimer-kór pusztítása miatt az emberek nem tudnak bánni a pénzzel. Nem tudják megítélni, mire van szükség és mire nem, így gyakran túlköltekeznek.

A TÁRSAS TEVÉKENYSÉGEK ELHAGYÁSA
Korai tünet, hogy a beteg egyszerűen kivonja magát a legtöbb társas tevékenységből, és abbahagyja a hobbijait. Ennek az az egyszerű oka, hogy hirtelen fogalma sem lesz, hogyan is kellene az adott dolgot elvégezni, hogyan kellene viselkedni.

HANGULATVÁLTOZÁSOK
Ha az Alzheimer-kór kezd kialakulni, akkor számolni kell a hangulatváltozásokkal: a betegek depressziósak, zavartak, idegesek, rosszkedvűek lehetnek, akár otthon, akár a munkahelyen. Forrás: femcafe.hu

► KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider