fejlec

Életveszélyes divat a múltból: többen elégtek és vízbe fulladtak benne!

szerző admin 3 723 views0

Hallott már a krinolinról, a 18–19. században népszerű ruhadarabjáról? Heti három halálesetet okozott!
A krinolin eredetileg kemény, lószőrből és gyapotfonalakból készült kemény szövetet jelentett, mely 1830 körül jelent meg (a szó forrása is a latin crinis, azaz ‘haj’ szó), 1850 körülre azonban már keményített alsószoknyát vagy fémből készült keretet jelentett, mely a korban elterjedt széles szoknyák formáját adta.


crinoline3Hamar népszerűvé vált. A 18–19. század jellegzetes harang alakú szoknyáit krinolin viselésével érték el – így lett még hangsúlyosabb a fűzővel leszorított derék. A hatalmas ruhadarab azonban  kifejezetten balesetveszélyes volt: 1861-ben például Henry Wadsworth Longfellow felesége ruhája tüzet fogott, és mire eloltották, az asszony olyan súlyosan megégett, hogy másnap belehalt sérüléseibe.

Egy 1858-as The New York Times cikk a hölgyeket óvatosságra intette. Ugyanis akkoriban a krinolin átlagosan heti három halálesetet okozott. Ezek közt nemcsak tűzesetek szerepeltek! Az is megtörtént, hogy a vízbe esett asszonyok elmerültek a ruhák miatt, mielőtt kimenthették volna őket.

Ossza meg ismerőseivel is!

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider