fejlec

Ki jogosult hozzátartozói nyugdíjra?

szerző admin 8 134 views0

2015 januárjában 657 ezren, 2016-ban pedig 652 ezren kaptak kiegészítésként özvegyi nyugdíjat. A hozzátartozói nyugdíj fogalomköre ennél bővebb.Hozzátartozói nyugdíjat a meghatározott szolgálati idő megszerzése után a biztosított, pontosabban a volt biztosított hozzátartozója kaphat. Ennek három változatát különböztetjük meg:


Özvegyi nyugdíjt: a házastárs, a bejegyzett élettárs kaphatja, továbbá az elvált házastárs és élettárs is, amennyiben eleget tesz a törvényben leírt feltételeknek. A részletes szabályozás ITT olvasható.

Árvaellátás: az a gyermek jogosult rá, akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltéséig jár, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig folyósítható.

Szülői nyugdíj: akinek a gyermeke öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek gyermeke haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Továbbá, ha a szülő a gyermekének halálakor munkaképességű volt, vagy a 65. életévét betöltötte, és a gyermeke, unokája a halálát megelőző egy éven át túlnyomó részben eltartotta.

► KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider