fejlec

Már 49 éve annak, hogy az első színes filmet bemutatta a televízió

szerző admin 1 748 views0

Tippelj melyik film volt az első, amit színesben láthattak a nézők!


49 éve, vagyis 1968. április 4-én mutatott be először a Magyar Televízió színes filmet. A film a Fekete István regényéből készült Koppányi aga testamentuma volt.

akopanyiagatestamentuma1

A képen Szirtes Ádám és Benkő Péter

A Fekete István ifjúsági regényéből készült alkotást Zsurzs Éva rendezte, s a forgatókönyvet is ő írta Bencsik Imrével. Az operatőr Czabarka György, a zeneszerző Petrovics Emil volt. A történelmi mű a török hódoltság idején, 1586-ban játszódik. Főhőse egy magyar végvári vitéz, akinek apját Oglu aga, a koppányi vár ura egy párviadalban megölte. László megfogadja, hogy bosszút áll apja halálán.
A színes technika alkalmazása a tévénél próbajelleggel 1967-ben indult, s miután 1968. április 4-én bemutatták a Koppányi agát, 1969 márciusától a televízió 2. programja keretében megkezdődött a színes kísérleti adás is, eleinte szerdánként 18 és 21 óra között.

1969. április 5-én sugározták az első színes televíziós adást, amelynek rendezője Horváth Ádám volt. 1970-ben volt az első színes helyszíni adás, az április 4-i díszszemle. 1971-ben heti két-három alkalommal már rendszeressé váltak 2. műsor adásai, részben színes programokkal, ezért a színes televízió és a második csatorna fogalma kezdettől fogva összekapcsolódott a nagyközönség számára.
Az 1970-es évek közepétől, ahogy egyre nőtt a színes tévék elterjedtsége is, mind több műsor váltott át fekete-fehérről színesre: 1980-tól pl. már így jelentkezett a Híradó és A Hét valamennyi adása, és a színes műsorok aránya 57 százalékra nőtt. E tendencia a 90-es években tovább erősödött, s az 1997-ben indult kereskedelmi tévék a közszolgálati adókkal együtt már szinte kizárólag színes technikával dolgoztak.

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider