fejlec

Elképesztő! Nincs zár, ami ennek ellenáll!

szerző Éva Tóth 1 686 views0

Rendkívüli mértékben szaporodtak el a poloskák és a harlekin katicák az országban.


Rovarinvázió van az országban, poloskák és katicák jelentek meg a lakásokban. Idén a korábbiaknál is több gondot okoznak.

A márványos címeres poloska és a harlekinkatica Ázsiából jött, a zöld színű vándorpoloska viszont Afrikából. De nem a felmelegedés miatt vannak itt, ahogy azt sokan gondolják. A bogarakat az ember hozta be Európába és olyan jól érezték magukat, hogy elárasztották az egész kontinenst.

A harlekinkatica, ázsiai katicabogár, sokszínű katicabogár,  a katicabogarak (Coccinellidae) családjába tartozó ragadozóbogár. KeletÁzsiában őshonos,sok színváltozatban fordul elő. A zöld színű poloska viszont Afrikából vándorolt be.

Negatív hatásukat elsősorban a borászok tapasztalhatták, mert a tömör fürtökben elbújva szüretkor is ott maradnak, és préseléskor narancssárga testnedvet eresztenek, ami igen keserű íze miatt ronthat a must minőségén.

A lakásokba, zárt ajtajú gépkocsikba is megtalálják az utat, menekülnek a hideg elől. A kéretlen lakó társaságát kellemetlen tulajdonsága teszi még elviselhetetlenebbé: védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsát ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból vagy a gépjárművekből eltávolítani.

A szakemberek szerint a kártékony rovarok támadását csak a gyors lehűlés és a közelgő éjjeli fagyok állíthatják meg.

►► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

 

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider