fejlec

Ha tél…akkor kocsonya!

szerző admin 1 886 views0

Alapvetően  a tél, no meg a háziasszony remekműve, a farsang királya, a disznótor koronája.


A hideg hónapok egyik legnépszerűbb étele a kocsonya, sok családnál egyben a karácsonyi ünnepi menü elengedhetetlen része. Erre az ételre igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Mindenki a saját ízlése és hagyománya szerint készíti.

soktanyeros

A jó kocsonya három titka: a kellő főzési idő, elegendő bőrös-csontos hozzávaló és fokhagyma.

Kocsonyát készíteni  viszonylag egyszerű, de időigényes, minimum 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni.  Ez azért fontos, hogy az összes  zselésítő anyag kifőjön, és kellően rezgő  legyen. Ráadásul minél lassabban és tovább  fő, annál tisztább lesz a lé! Annyi vízzel kell felönteni,hogy a húst bőven ellepje. Forrás után a habot le kell szedni a tetejéről.

kuglofbol

Milyen a jó kocsonyahús? A vegyesen összeválogatott, nagyjából azonos méretű részekre darabolt, és alaposan megtisztított. Legyen benne csülök,  köröm, malac füle-farka és bőrke darabok. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagén tartalmától zselésedik, ezektől lesz rezgős.  Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

A kocsonya elengedhetetlen és meghatározó íze a fokhagyma. Sokan zúzott fokhagymán keresztül szűrik tányérokba a kocsonyát, hogy még intenzívebb íze legyen.  A háziasszonyok egy része zöldséget is tesz hozzá, esetleg egy kis füstölt hússal  pedig fantasztikusan lehet gazdagítani az ízeket!

Hozzávalók:

  • 4 kg bőrös, csontos része a disznónak
  • 1 kg csülök
  • 5 tk só
  • 3 teáskanál szemes bors
  • 1-2 fej fokhagyma / ízlés szerint
  • ízlés szerint  1 cseresznyepaprika
  • ízlés szerint zöldség, esetleg füstölt hús

Miután a hús megfőtt, külön tálba tesszük, és kézzel kiszedjük a csontocskákat, a levet pedig leszűrjük. A tányérok vagy különböző formák aljára tehetünk díszítésképp felkarikázott zöldségeket, tojásszeleteket, majd ráhelyezzük a kicsontozott húst, és rámerjük a levet. Dermedés után tálalhatjuk citrommal, hagymával, megszórhatjuk a tetejét pirospaprikával, borssal, kinek-kinek ízlése szerint. Tehetjük  akár szokatlan alakú kuglófsütőbe, nagyobb pohárba, müzlis tálkába, őzgerincformába, amiből kifordítva igazi remekműként fogja a ház asszonyát és fantáziáját dicsérni!

108292_kocsonya2a

poharbol

Gondoltad volna, hogy kocsonyából nem csak télen, de nyáron is milyen “alkotások” születhetnek halból, zöldségből, vagy akár csirkéből is!

zoldseges

kocsonya-csirke

 

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider