fejlec

A hölgyeknek 50 év felett érdemes diót fogyasztani hetente kétszer!

szerző admin 250 views0

Az „egészséges öregedés” egyik alapvető növénye a dió. A késő 50-es és a kora 60-as éveikben járó hölgyek jól teszik, ha gyakran esznek ebből az ízletes rágcsálnivalóból.
A kutatók azt állítják, hogy hetente kétszer a dió fogyasztása egészséges öregedéshez vezet!


A kutatók keresik az egészséges öregedés titkát, de mit is értünk ezalatt? Egy tanulmány szerint a „hosszú élettartamot a jó mentális egészség jellemzi, amikor nem észlelhető sem kognitív probléma vagy fizikai károsodás, és lényegesebb krónikus megbetegedés sem 65 éves kor felett”.

A dió fogyasztása kifejezetten egészséges az idős korosztály számára, mert a melatonin-tartalma késlelteti az Alzheimer és a Parkinson-kór elhatalmasodását is.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a dió fogyasztásának pozitív hatásai vannak a fizikai leromlás kockázatának csökkentésére az idősek körében, ahogyan a kognitív hanyatlás esélyét is mérsékelik. A kutatások csökkenést figyeltek meg a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz terén is. Ezek olyan állapotok, amik az idős korral gyakoribbá válnak.

Több tízezer nő adatait tekintették át és megkérdezték őket az étrendjükről (a dió fogyasztásról is). Ezután értékelték őket a krónikus betegségek (például rák, szívroham, szívelégtelenség, stroke, 2-es típusú cukorbetegség és Parkinson-kór), a memóriaproblémák, a mentális egészség és a fizikai korlátok szempontjából – beleértve a napi tevékenységeket is, mint például a séta, a lépcsőzés és a házimunkák. A tanulmányban részt vevők 16 százalékát találták „egészségesen öregedőnek”, vagyis ezen nőknek nem volt komolyabb krónikus betegségük, és nem tapasztaltak náluk memóriakárosodást vagy testi fogyatékosságot, valamint a mentális egészségük is rendben volt.

A dió titka

A dióbél B-vitamin tartalma az idegrendszer tápanyagának nevezhető. Nagy szerepe van az idegsejtek és a retinasejtek fejlődésében. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének. Ha fáradtak vagyunk vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését.

Aki rendszeresen fogyaszt diót az elfelejtheti a különböző élelmiszer-kiegészítőket, mert a dióban benne van minden, ami kell. A szervezetben a dióbél minden anyaga hasznosul, így nem veszünk magunkhoz felesleges táplálékot. Már pár szem is hasznos, de akár fél maréknyit is megehetünk.

A dió egészségre gyakorolt hatása

●  A dióbél gyakorlatilag teljesen nátriummentes, ezért kitűnő vérnyomáscsökkentő és jó hatással van az agyi erekre is.

●  Általános erősítőszerként hat a magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt.

●  Magas kalcium-tartalma erősíti a fogakat és a csontokat.

●  A dióbél fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé vagy a tojásé.,

●  Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony, emellett a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét is tartalmazza, ezért igen tápláló.

●  A dióbél rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Az olajtartalma székrekedés ellen is hat, mert megnedvesíti a beleket és  elősegíti a rendszeres ürítést.

●  Felfúvódás esetén késhegynyi, pirított tört dióbelet érdemes naponta 2-3 alkalommal enni.

●  A dióbél serkenti a máj működését és joggal nevezhető májgyógyszernek is, mivel azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik.

Viszont nem mindegy, hogyan tároljuk!

A diót tartsuk mindig hidegben, mert a benne található értékes zsírsavak a meleg hatására – már szobahőmérsékleten is – hamar megavasodnak. Ezért a diót rakjuk mindig zacskóba vagy fedeles dobozba, és ha tudjuk, így tegyük be a hűtőbe, ha egy héten belül felhasználjuk, de akár a mélyhűtőbe is rakhatjuk, mert így hónapokig is eláll.

Ha meg szeretnénk darálni, akkor ezt csak közvetlenül a felhasználása előtt tegyük, hogy megőrizze a finom ízét!

 ►KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS. KÖSZÖNJÜK! ❤

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider