fejlec

Visszerek – Idős korban mindenkinél jelentkezik, de kordában tartható

szerző admin 1 769 views0

A felnőtt magyar lakosság körülbelül 40 %-a érintett!


A visszerek vagy más néven gyűjtőerek, vénák a szív felé vezetik a szén-dioxidban gazdag vért. Megfelelő életmóddal kordában lehet tartani, de hatvan éves korára mindenkinél kialakulnak a visszértágulatok.

Ha a visszér kitágul, súlyosabb esetben akár egy centiméter átmérőjű, kanyarulatos érré is alakulhat. Ez már nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi szempontból is kockázatos lehet.

A visszértágulat civilizációs betegség, egyidős azzal, hogy az ember két lábra állt, hiszen főként a gravitáció hatására nő meg a nyomás a visszerekben, ez vezet a vér pangásához és az erek kitágulásához.

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, elsősorban a lábszáron jelentkezik, de a combon is előfordulhat, a karokon ugyanakkor soha nem jelenik meg. A látható visszértágulat annak a jele, hogy a visszér billentyűi már nem működnek megfelelően. A vénák billentyűi a vér egyirányú áramlását biztosítják a test, illetve a szív felé.

Ezek a billentyűk azért tágulnak ki, mivel az egész érfal meggyengül, a rendszer rosszul működik, ezért megfordul benne az áramlás vagy rendkívüli módon lelassul. Ilyenkor a műtét az egyetlen valódi megoldás. Ez azért is fontos mert ezzel elkerülhető a láb visszereinek gyulladása, trombózisa.

Ritkán, de előfordulhat a legrosszabb eset is, amikor az alsó végtag valamelyik mélyen található vénájában, visszerében kialakult vérrög, vagy annak egy része leszakad. Ez a véráram segítségével eljuthat a tüdőbe, ahol a verőeret elzárva tüdőembóliát okozhat.

A tüneteket jelentősen csökkenti a kompressziós kezelés, pl. a kompressziós harisnya. Igaz, ennek viselése sem túl kellemes a meleg hónapokban.

A visszér hajlam kérdése is, a gyengébb vénafalú embereknél gyakrabban fordul elő. Az orvos szerint már a napi rendszeres séta, kocogás, úszás, biciklizés is sokat tud ezen segíteni.

A felnőtt magyar lakosság körülbelül negyven százaléka szenved visszérbetegségtől, az esetek nagyjából fele elsősorban esztétikai probléma. A kidudorodó erek azonban már egy súlyosabb stádiumot jeleznek.

Hatvan év fölött gyakorlatilag szinte mindenkinek lesz kisebb nagyobb visszértágulata, ez nem azt jelenti, hogy ő visszérbeteg, csak azt, hogy vannak tágult visszerei.

►► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider