fejlec

Disznós dolgok a múltból – Nálatok milyen volt a “forgatókönyv”?

szerző admin 1 383 views0

Ugye így jó “nekimenni” a télnek, teli kamarával? Ehhez bizony disznótor kellett, ami hajdan nagy esemény volt mindig a családban.


Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ilyen tájt mindig előjönnek gyermekkorom disznótorainak emléke. Előző nap már mi is izgultunk, vajon milyen lesz…meddig halljuk a visítást..aztán az elcsendesedés után megkönnyebbültünk. A férfisereg – szinte alig pirkadt –  megkezdte a perzselést, természetesen szalmával. Az áldomás és pogácsa nem maradhatott el. Kellett is a hidegben! Aztán reggelire a hagymás vér, emlékeztek az illatára?

disznooles-perzseles

Utána a bontás, szelektálás, melyik részéből mi lesz. Ez mind férfimunka volt! Néha lecsúszott egy-egy pohár bor is.

ADN-ZB Schaar 6.2.1990-pak-Suhl: Schlachttag-Ohne "Halali", ohne schmetterndes Hornsignal, sondern ganz sachlich-nüchtern geht es zu, wen beim Schlachttag in der kleinen Rhöngemeinde Reichenhausen ein Schwein zur Strecke gebracht wird, denn in diesem Winter einen kühlen Tag zu treffen, ist nicht leicht. Abgesehen von der traditionellen Wurstsuppe, von der noch am selben Abend Verwandte und freunde kosten, "steigt" das eigentliche Fest dann am nächsten Tag.

Ezalatt az  asszonyok is serénykedtek ám! Tisztították, húrolták a bélt, készítették elő a hurkához a belsőségeket. Közben feltették főni a finom orja levest, a toroskáposztát is.

belhurolas

Előző napon sütött rétes, vagy szilvalekváros hájas zárta a menüsort.  Még most is érzem a számban az ízét!

hajasretes

Ebéd után elkezdődött a hurka- és kolbásztöltés, mellette az üstben lassan sült a tepertő. Bizony az esték télidő tájt hamar beköszöntöttek, igyekezni kellett a munkálatokkal!

toltestepertosutes

Vacsorára megkóstolhattuk a frissen töltött és megsütött hurkát, kolbászt, pecsenyét. A segítő rokonoknak, szomszédoknak ekkor pakoltak a finomságokból kóstolót.

4324_disznovagas2

Ma már ez az esemény is sok mindenben változott: akár  eszközök tekintetében, vagy a feldolgozás mikéntjében. Van úgy, hogy csak féldisznót dolgoznak fel, vagy csak kolbászt töltenek.

Neked milyen emlékeid vannak erről az eseményről? Nálatok is ilyen volt a „forgatókönyv”?

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider