fejlec

Nyugdíjasként így lehet olcsón beutazni Európát!

szerző admin 54 666 views0

Akik szeretnek utazni, kihasználhatják ezeket az Európai kedvezményeket.


A legtöbb nyugdíjas nem tudja milyen kedvezményeket vehetne igénybe, ezért utánanéztünk.
Belföldön a 65 év feletti utasok korlátlanul és díjmentesen utazhatnak. A kivételt az IC-k és a gyorsvonatok jelentenek a vasútnál, mert ezekre pótjegyet kell váltani. Az InterCity vonaton pót- és/vagy helyjegy váltása kötelező, gyorsvonaton gyorsvonati pótjegyet kell venni.

Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy nemzetközi viszonylatban milyen kedvezményekkel utazhatnak az idősek, például vonattal. A belföldi kedvezmények nemzetközi utazáshoz nem használhatók fel. A nemzetközi vasúti kedvezményeket az érintett vasutak biztosítják.
A MÁV Európai vagy nyugat-európai körutazáshoz, az InterRail bérletet ajánlja, ahol a kedvezmények korhoz kötöttek. Ez Európa 30 országában érvényes Portugáliától Lengyelországig, Norvégiától Törökországig. Használatával korlátlanul utazhatnak az utasok az államok vasúti hálózatán, és egyes magánvasutak vonalain az érvénytartam alatt, illetve a választott napokon, míg más magánvasutakon a bérlet felmutatásával akár féláron is váltható menetjegy. Helyfoglalás-köteles vonatra azonban a bérlettulajdonosoknak is meg kell váltani a helyjegyet.
Ezen kívül ingyenesen vagy kedvezményesen utazhatnak bizonyos buszokon, hajókon, és a szállás árakból, múzeumbelépők árából is lefaraghatnak. Az InterRail bérlet ára a napok számától és a szezontól függően időseknek másodosztályon 200 és 600 euró között van, de az egyes országokban is vannak még különböző kedvezményes konstrukciók.
utazas2

Nyugdíjas vonatkedvezmények néhány európai vasúton

Belgium
65 év fölött kínálnak a nyugdíjasoknak nagy kedvezményt vagy ingyenes vasúti utazást. A jegyek például csak 6 euróba kerülnek ha hétköznap délelőtt 9 óra után utazik valaki. Iskolaidőben ez a kedvezmény a hétvégékre is vonatkozik. A jegy másodosztályú retúrjegy, és Belgium bármely állomására megvehető. Néhány határ melletti állomásra a kedvezmények nem érvényesek. A kedvezmény érvénytelen a tanítási és munka szüneti napokon valamint a nyári hétvégéken.

Franciaország
60 év felett 60 euróért kínál Senior + Railcard nyugdíjas kártyát. Ez a TGV nappali és néhány éjjeli Intercitéj járataira 50 százalékos kedvezményt, minden más esetben 25 százalékos engedményt ad. Kedvezményre jogosult mindaz, aki a RailPlus hálózat tagországaiba utazik. A vonatjegyet például mindössze 3 euróért lehet megvenni a 10 eurós alapár helyett. Découverte Senior szolgáltatásuk pedig csúcsforgalmi időszakokban ad 25 százalékos engedményt ad a TER és Intercité járatokra.

Németország
Ugyancsak 60 év fölött kínál kedvezményt a BahnCard 50-re, amit az idősek féláron, 130 euróéert vehetnek meg másodosztályra. A BahnCard 50 féláras kedvezményt kínál a vasúti alapárakra a RailPlus hálózat országaiba. Meg kell azonban nézni, hogy a BahnCard a megfelelő döntés-e, mert ha társasággal (1 vagy több kísérő) megy valaki, akkor az utazás dátumától függően a Happy-Weekend Tickets-szel jobban lehet járni.

Olaszország
A Carta d’Argentot kínálják a 60 év felettieknek. A kártya 30 euróba kerül – de a 75 év feletti utazóknak ingyenes – és 1 évig érvényes. 15 százalékot spórol meg a legtöbb olasz vasúti jegy árából és 10 százalék engedményt ad a couchette (másodosztályú alvófülke) jegyekre.
Érvényes a RailPlus rendszerben 25 százalékos kedvezménnyel a nemzetközi utazásokhoz is. A jegyet és a kártyát is meg kell mutatni a kalauznak. Vannak azonban bizonyos korlátozásai, amiknek célszerű utánajárni, a kártya beszerzése előtt.

Portugália
A CP (Companhia dos Caminhos de Ferro Portugueses) vasúti rendszere a 65 év fölöttieknek kínálja a Cartão Dourado kedvezményeket különböző típusú vonatokra, amibe a regionális, nemzetközi és a Coimbra Urban járatai is beletartoznak. Az általános kedvezmény 50 százalékos. Bizonyos korlátozások azonban itt is vannak.

Spanyolország
A RENFE vasúti rendszer kínálja 60 év felettieknek a Tarjeta Dorada-t (Arany Kártyát). Ezzel a kártyával 25-40 százalékkal olcsóbban lehet vonatjegyet venni, attól függően, hogy a hét melyik napján és milyen messzire utazik valaki. Hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön például 40 százalék az engedmény. Pénteken, szombaton és vasárnap pedig azokra a jegyekre amelyeket nem előrendeléssel és helyfoglalással vettek meg, 25 százalékos kedvezmény jár. A kártyát a RENFE állomásokon, jegyirodákban és utazási ügynökségeken keresztül lehet megvenni 6 euróért. Egy évig érvényes.

Anglia
Az angol Senior Railcard (Nyugdíjas Vasúti Kártya) 1/3-os árengedményt ad a másodosztályú és elsőosztályú vonatjegyek árából. 30 fontba kerül, 60 év felettiek vásárolhatják meg, és egy évre szól. A reggeli dugók idején azonban (hétfő és péntek között) Londonban és a délkeleti területeken nem érvényes. A brit vonatjegyárak elég magasak, ezért megéri előbb utánajárni a BritRail bérletnek is, ha valaki egyszerre több vonatutat kíván megtenni.

Kérjük lájkolja és ossza meg a cikket, hogy mások is láthassák! KÖSZÖNJÜK!

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider