fejlec

Mindenszentek és Halottak napja – tudod a különbséget?

szerző admin 1 899 views0

Sokan a Halottak napját és a Mindenszenteket  egymás helyettesítésre használják. Pedig két egészen külön ünnepnapról beszélünk, előbbit november 1-jén, míg a másikat november 2-án ünnepeljük. Pontosítsuk akkor a meghatározásokat!


gyertya-tenyerben2

Milyen ünnep a mindenszentek?

A mindenszentek vagy mindenszentek napján az üdvözült lelkekről emlékezik meg a katolikus egyház.  A mindenszentek ünnepe a történelem folyamán szorosan összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel. Úgy hitték, az elmúlt évben meghalt emberek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. A vándorlás megkönnyítésére  a lelkeknek ételt és állatot áldoztak. A keresztény közösségek egyes településeken  szintén  rendeztek az elhunyt katolikus szentek tiszteletére megemlékezést. Így a köztudatban ez Mindenszentek ünnepeként élt tovább.

Hogy mit is ünneplünk pontosan halottak napján?

Egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza a  Halottak Napja. Ez keresztény ünnep  az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért, melyet minden év november 2-án tartják. Halottak napján szinte mindenki gyertyát, mécsest gyújt meghalt szeretteikre emlékezve, és a temetőkbe is nagyon sokan látogatnak ki, hogy virágot vigyenek a sírokra.

 

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider