fejlec

AMIT TUDNI KELL AZ INGYENES FOGÁSZATI ELLÁTÁSRÓL!

szerző admin 100 611 views0

Ingyenes fogászati ellátás 62 év felettieknek, nyugdíjasoknak!
62 év felettieknek és a nyugdíjasoknak ingyenes a fogászati ellátás. A jogosultságot mindig a nyugdíjkorhatárhoz kötötték, de 2014 óta 62 éves korhatárt szabtak meg.


Milyen fogászati kezelések járnak 62 év felettieknek ingyenesen, illetve kedvezményesen?
Ennek a korosztálynak a teljes körű alap- és szakellátás ingyenes, tehát a fogorvos munkadíját nem, de a kezelés során felmerülő technikai költségeket ki kell fizetni, mint például a fogtechnikus munkadíját, a beépített fogpótlások árát stb. Az 1997. évi LXXXIII. törvény 12. §-ban lehet utánanézni a részletes szabályoknak.

Fogtömés 62 év felettieknél
Az egészségbiztosító mind az amalgám, mind pedig az esztétikus tömés készítését támogatja, tehát a biztosított a fogtömésre a tömőanyag típusától függetlenül térítésmentesen jogosult. A fogorvos kompetenciájába tartozik annak megítélése, hogy a biztosítottnál felmerült probléma megoldására a fogtömés melyik formáját választja.

fogorvos4

Fogpótlás 62 év felettieknél
62. év felett a támogatott kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentesen jár, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg. Vagyis fogpótlás ennek a korosztálynak nem jár ingyenesen, a kivehető protézisek árát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak egy bizonyos százalékban támogatja!

Szükséges-e beutaló a fogászati ellátáshoz?
A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás (szájsebészet, fogszabályozás, fogágybetegségek kezelése, fogászati röntgen) beutalóval vehető igénybe.

Hol vehetőek igénybe ezek a kezelések és pótlások? Van-e kötelező, területileg illetékes hely, vagy az ország bármely fogászatánál?
Az OEP által finanszírozott fogorvosi kezelés csak az OEP-pel szerződött fogorvosnál vehető igénybe. Ezek jellemzően a körzeti szakorvosi rendelőkben található fogorvosok, illetve vannak olyanok is, akik nem a rendelőkben dolgoznak, de van OEP szerződésük. A fogorvos mellett annak a fogtechnikusnak is rendelkeznie kell OEP szerződéssel aki a pótlást készíti, hogy az eszköz TB támogatással vehesse igénybe a beteg. Fontos tudni, hogy az egészségbiztosító által támogatott kedvezményes, illetve ingyenes fogorvosi kezelés olyan magán fogorvosoknál nem vehető igénybe, akik az OEP-pel nem szerződtek. Erről előre kérdezzék meg a magánfogorvost.

fogorvos2

Minden településen, illetve minden fővárosi kerületben vannak alapellátó szolgáltatók, amelyeknek területi ellátási kötelezettségük van. Ezek az úgynevezett körzeti fogorvosok, akik jellemzően a rendelőintézetekben dolgoznak. Ezekben a fogorvosi rendelőkben kötelezően el kell látni a számukra előírt körzetből érkező betegeket, és a körzetükben lakó 62 éven felüli betegeknek természetesen ingyenesen kell biztosítani az alap- és a szakellátást.

Ha a beteg nem a körzeti fogorvosához megy, hanem más OEP szerződéssel rendelkező fogorvoshoz, akkor is megkapja az ingyenes ellátást. Ha például egy budapesti 62 évnél idősebb beteg Sopronban megy fogorvoshoz, akkor az ottani körzeti fogorvos köteles ingyenesen ellátni őt, kivéve ha annyi saját körzetéből érkező betege van, hogy a kapacitásába nem fér bele. Természetesen ezek a szabályok a sürgősségi ellátásra nem vonatkoznak, mert a sürgősséggel érkező betegeket mindig el kell látni!

►KÉRJÜK NYOMJON EGY LÁJKOT ÉS OSSZA MEG MÁSOKKAL IS EZEKET AZ INFORMÁCIÓKAT! KÖSZÖNJÜK! ❤

 

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider