fejlec

Évente 10 milliárdnál többet költ a magyar állam az ukrán nyugdíjasokra

szerző admin 2 351 views0

2010 óta pedig megháromszorozódott a magyar nyugdíjat kapó ukránok száma.Durván megugrottak a Magyarországra költöző ukrán nyugdíjasokra költött kiadások – ez derül ki Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának nyilatkozatából.


Egyre többen tudják, és nem értik, hogy miért fizet Magyarország más ország nyugdíjasainak. Nagyon sok idős ukrán személy kap magyar nyugdíjat, ehhez ugyanis elég egy Magyarországon bejelentett állandó lakcím. Ukrajnában az átlag nyugdíj  körülbelül 30 ezer forintnak felel meg, ezért az érintettek 99 százaléka Kisvárdán vagy Nyíregyházán nyit bankszámlát, s oda utaltatják járandóságukat.
2010 óta évente ezer felett van az ukrán állampolgárok magyarországi nyugdíj igényléseinek száma, 2014-ről 2015-re ez a szám pedig mintegy hatszázzal nőtt, tavaly már 2283-an igényeltek magyar nyugdíjat. Ezt az adatot tette közzé Rétvári államtitkár.

Ez azonban rengeteg kiadást jelent: csak tavaly decemberben 1 milliárd 117 milliót folyósítottak az ukrán nyugdíjasoknak, ez pedig egész évre nézve már 13,4 milliárd forintot jelent.

A kifizetések jogalapja egy 1962-es magyar-szovjet egyezmény, amely azonban elavult, de egyelőre nem sikerült megállapodni az újról. Az egyezmény alapján a nyugdíj igénylésének a magyar állampolgárság felvétele nem feltétele, ukrán állampolgár számára is meg kell állapítani a nyugellátást, ha az Ukrajnában megállapított nyugdíjáról lemond, mert Magyarországra költözik. A nyugdíjat ebben az esetben úgy számolják, hogy az az Ukrajnában megszerzett szolgálati időt és az igénylő által életpályája során jellemzően betöltött munkakörre jellemző magyar kereseteket veszik alapul, Rétvári szerint ugyanis azt a magyar hatóságok nem tudják, hogy mekkorák voltak az ukrán fizetések.
Nem tudják, az igénylők közül mennyi a kettős állampolgár, mert ezt nem tartják nyilván.
Ha szeretné látni, hogy mi alapján jár az ukrán nyugdíjasnak magyar nyugellátás, kattintson ide: LINK.

► KÉRJÜK OSSZA MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider