fejlec

Magyarországon belül jelentősek a nyugdíjkülönbségek!

szerző admin 4 815 views0

Meglepők a statisztikák a magyar nyugdíjasokról. Tavaly az átlag magyar nyugdíj 106 ezer forint volt, de Budapesten ez meghaladta a 140 ezer forintot. A fővárosi nyugdíjasok 14 %-a többet kap 200 ezer forintnál, amíg a Szabolcs megyében ugyanennyien 70 ezer forintból tengődnek havonta.
De ez az arány a legtöbb megyében még 6 %-ot sem ér el, Békés megyében pedig a 3 %-ot is alig haladja meg.
Amíg Budapesten a nyugdíjasok 5 %-a kénytelen 70 ezer forint alatti havi nyugdíjból élni, addig Bács-Kiskun megyében ez az arány majdnem 15%.
grafikon
Jelentős különbségek vannak a megyék között abban is, hogy hol mekkora az átlagnyugdíj. Az országos átlag 106 ezer, de Szabolcsban csak 105 ezer forint. 2015 januárban a lakosság 28 %-a, 2,7 millió fő részesült nyugdíjban vagy valamilyen egyéb ellátásban. A megyék között azért van eltérés, mert különbözőek a jövedelmi viszonyok és a munkalehetőségek. Hiába is költöznénk Budapestre, attól még nem lesz több a nyugdíj, ha az ország keleti részében szereztük a jövedelmünket.
Fordítva viszont már működik, mert a megyék alacsonyabb jövedelmi szintje általában alacsonyabb árszínvonallal jár együtt. Ezért praktikus egy budapesti nyugdíjasnak vidékre költözni, mert ez az életszínvonal javulást tesz lehetővé.


A 106 ezer forintos átlagnyugdíj nem túl magas, hiszen a létminimum jelenleg 87 ezer forint. A nyugdíjrendszer komoly kihívások előtt áll, amiért aggasztóbb a kép, ugyanis a jövő nyugdíjasai egyre nehezebb helyzetben lesznek, ha nem gondoskodnak saját magukról.
A kis összegű rendszeres havi megtakarításokkal komoly nyugdíj kiegészítést lehet elérni. Ha valaki 20 évesen elkezd havi 10 ezer forintot félretenni, annak nyugdíjba vonuláskor már 10 milliós nagyságú megtakarítása lehet.

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider