fejlec

MEGINT ROSSZ HÍR A NYUGDÍJASOKNAK: elmarad a plusz nyugdíjemelés, mert a kormány szerint nem indokolt…

szerző admin 12 742 views0


A korábbi évekhez hasonlóan a kormány idén is “túllőtte” az infláció mértékét, ezért nem indokolt a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés!

A költségvetés tervezésekor 2016-ra a kormány 1,6 százalékos éves inflációval számolt, ami azt is jelenti, hogy a törvény értelmében ugyanilyen mértékű nyugdíjemelés történt év elején. Innentől kezdve pedig két lehetőség van:

– Ha a kormány alulbecsülte az infláció mértékét, akkor kiegészítő nyugdíjemelést hajt végre novemberben. A vonatkozó törvény egészen pontosan úgy szól, hogy akkor kell kiegészítő emelést adni, ha a tervezett inflációnál a tárgy év első nyolc hónapja alapján a nyugdíjas kosárra számított év végéig várható infláció mértéke minimum egy százalékponttal magasabb.

Ha pedig “túlbecsülte”, akkor lényegében csak annyi történik, hogy ezzel túlteljesítette a 2010-ben tett, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett vállalását.

emeles1

Az augusztusi adatok alapján az év első nyolc hónapjában 0,1 százalékos volt a fogyasztói árindex mértéke, ami jócskán elmarad az idei évre várt 1,6 százaléktól. Ez alapján a fentebb vázolt első forgatókönyv megvalósulására esély sincs. Noha ez a teljes fogyasztói kosárra számolt infláció, nem kapunk sokkal másabb képet akkor sem, ha a nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt árindexet vesszük figyelembe.

Augusztus végéig ugyanis a nyugdíjas infláció mértéke 0,4 százalékos átlagos áremelkedést mutat előző év azonos időszakához képest, ami szintén szignifikáns elmaradást jelent az év eleji 1,6 százalékos emeléshez képest.

Bár nézőpont kérdése, és nevezhetjük akár rossz hírnek is a kiegészítő nyugdíjemelés elmaradását, valójában így járnak jobban az ellátottak.

A kormány ugyanis ilyen esetben nemcsak megőrizte a nyugdíjak reálértékét, hanem még növelte is azt a túlbecsült inflációnak köszönhetően. Az 1,6 százalékos idei nyugdíjemelés mellé ugyanis az első kilenc hónapra számolt 0,1 százalékos pénzromlási ütem párosult, ami közel 1,5 százalékos reálszintű növekedést jelent. Vagyis ennyivel többet érnek a nyugdíjak, mint egy évvel ezelőtt.
Így ez sorozatban már a negyedik olyan év lesz, amikor nem kell kiegészítő emelést eszközölni a nyugdíjaknál!

Forrás: mfor.hu

►► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

 

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider