fejlec

Mégsem 0,9 % lesz? Módosítani kell a januári nyugdíjemelést az infláció miatt!

szerző admin 19 046 views0

Rosszul számolták a nyugdíjat!  Korrekcióra szorul a januári járadékemelés a vártnál magasabb infláció miatt!


Csütörtökig lehet véleményezni az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a jövő évi nyugdíjemelésről szóló kormány-előterjesztés tervezetet. Ebben 2017. január 1-től 0,9 százalékos emelést rendel el a kormány. A mérték eddig is közismert volt, már a 2017. évről szóló, még a tavaszi parlamenti ülésszakon elfogadott költségvetési törvényben rögzítették azt a képviselők.
Csakhogy időközben módosult az inflációs pálya, márpedig a hatályos jogszabályok szerint ehhez igazítottan kell minden évben megállapítani a nyugdíjakat. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, szeptemberben megjelent inflációs jelentésében például 2017-re 2,3 százalékos inflációt jelez előre, ami érdemi eltérés a költségvetés kora tavaszi tervezésekor figyelembe vett értékhez viszonyítva. Főleg az üzemanyagáraknál és a szabályozott árú termékeknél lesz elmozdulás, amit az MNB elsősorban bázishatásokkal magyaráz.

Mindez azt jelenti, hogy a kormánynak vagy még idén újra kell nyitnia a jövő évi büdzsét, és már januártól gondoskodnia kellene a magasabb infláció miatt szükségessé váló nyugdíjemelésről. Vagy azt az utat is választhatja, hogy jövő novemberben, a szokásos éves korrekció idején teszi hozzá a nyugdíjakhoz azt az összeget, amivel kompenzálni lehet az inflációt. A döntés meghozatalakor bizonyára tekintettel lesznek arra, hogy 2018 tavaszán országgyűlési választást tartanak Magyarországon, s a kiegészítés utóbbi esetben közel esne a szavazás idejéhez.

Az öregségi nyugdíjban és hozzátartozói nyugellátásban részesülők 2,175 millióan számíthatnak az emelésre. További 428 ezer rokkantsági, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban részesülő is ugyanekkora mértékű nyugdíjemeléssel számolhat januártól. S van még egy harmadik, 49 ezer főből álló csoport, a korhatár alatti ellátásban, mezőgazdasági járadékban, művészeti nyugdíjsegélyben és közszolgálati járadékban részesülők, akik szintén érintettjei a nyugdíjemelésnek. Forrás: figyelo.hu

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider