fejlec

Nem lehet elvenni a rokkantnyugdíjat, ha már megállapították a visszafordíthatatlan egészségromlást!

szerző admin 14 976 views0

Átalakítják a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát, és többé nem kell már bizottság elé állni azoknak, akikről már kimondták, hogy az egészségromlása végleges.


Akkor sem, ha a leletei vagy más iratok alapján egyértelműen el lehet dönteni, hogy alkalmas-e valamilyen munkavégzésre. Ezzel felgyorsítják kérelmek elbírálását.

Szakértői bizottságok végzik majd a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát, így kevesebb lesz a személyes találkozás. A javaslat azután készült el, hogy az alapvető jogok biztosa a miniszterhez fordult, mert a panaszok miatt indított vizsgálatok szerint a megváltozott munkaképességű emberek állapotának felmérését végzők nem sokszor több hónapos késéssel tudják csak elbírálni a kérelmeket.
A felülvizsgálatot végző bizottságokban a vezető és egy tag is orvosszakértő, mellettük pedig egy szociális és egy foglalkozási rehabilitációs szakember mond véleményt mindenkiről. A legfontosabb változás az lesz, hogy az eddig négytagú szakértői bizottság a jövőben már három taggal is működhet.
rokkant
A feladatot egyre kevesebb orvos vállalja, és ha a most hatályos rendeletnek az a része is életbe lép, ami egészségbiztosítási szakképesítést is kér, még kevesebben lennének. Az új javaslat ehelyett három év türelmi időt adna a speciális ismeretek elsajátítására.
A felülvizsgálatok 2013-ban majdnem elérték a 37 ezret, amiből kilencezer embert találtak rehabilitálhatónak.

Kérjük nyomjon egy lájkot, és ossza meg másokkal is! KÖSZÖNJÜK!

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider