fejlec

A rendőrségi figyelmeztetés! Aljasabbnál aljasabbak a trükkök.

szerző admin 28 525 views0

Ez a betörők legújabb trükkje, de csak nagyon kevesen ismerik fel!

Több alkalommal is igyekeztünk már felhívni a figyelmet azokra a módszerekre, melyekkel a trükkös tolvajok, illetve potenciális betörők bejutnak a sértettek otthonaiba, hogy onnan értékeket, illetve pénzt tulajdonítsanak el, valamint felmérjék a terepet abból a célból, hogy később visszatérjenek, sajnos azonban még mindig van új a nap alatt.
Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az utóbbi időben bár csökkent az úgynevezett unokázós csalások száma, új módszerekkel csalnak ki, illetve rabolnak el pénzt az egyedül élő idősektől a trükkös tolvajok.


betor1

Ajándékcsomag és gyógymatrac daganatos betegségekre
Új módszer például, hogy egy értéktelen ajándékcsomagot visznek a sértetteknek, állítólag egy multicég képviseletében, és azt kérik, fizessék ki a 10-20 ezer forintos szállítási díjat. Kifigyelik, hol tartja az idős ember a pénzét, elterelik a figyelmét például azzal, hogy vizet kérnek, és meglopják.

Szintén új módszer, hogy beszédbe elegyednek az idős emberrel, kikérdezik, milyen betegsége van, és akciósnak hirdetve értéktelen paplanokat ajánlanak neki a keringési panaszokra, ízületi vagy daganatos betegségekre, majd az előző módszerhez hasonlóan kifigyelik, hol tartja a pénzét, és a figyelem elterelésével meglopják.

A szórólapterjesztőktől a drótig
A rendőrség továbbá számos más módszerről is tájékoztatta a lakosságot, egy felderítésük során például kiderült, hogy két nő szórólapterjesztőnek adta ki magát, így bejutva az ingatlanokba, majd elterelve a sértettek figyelmét, készpénzt és ékszert vittek el. Menekülésüket két férfi segítette autóval. Az elkövetők 2015 vége és 2016 áprilisa között tíz ügyben összesen 25 millió forint kárt okoztak, például Sarkadon, Kőszegen, Balmazújvárosban, Szegeden.

További példaként közölték a csalások különféle típusaira, hogy Monoron három férfi uzsoratartozásra hivatkozva csalt ki pénzt idősektől, 2 millió forint értékben, Dabason pedig az Elműre hivatkozva telefonáltak egy idős asszonynak, hogy túlfizetése van, de a nő gyanakodott, értesítette a rendőröket, akik elfogták az elkövetőt.
A rendőrség keres három férfit, akik idős emberekhez mentek be, vizet kértek, vagy drótot, és a sértettek figyelmét elterelve elvették a pénzüket. Gyálon 2,5 millió, Pilisszentivánon 1,5 millió forintot szereztek meg így.

Az unokázás sem szűnt meg
A bűnözők továbbra is próbálkoznak a rendkívül aljas, unokázós csalással, egy férfit és egy nőt például tizenegy, illetve tíz ügyben gyanúsítottak meg, Vácon azonban mások csak próbálkoztak a csalással, ugyanis az idős nő mellett állt éppen a lánya, akire az elkövetők hivatkoztak. Amíg a nő szóval tartotta a telefonálókat, a lánya értesítette a rendőröket, akik így elkapták az elkövetőt.
Bár az áldozat bárki lehet, a rendőrök információi szerint a bűnözői körök adják-veszik a régi, nyomtatott telefonkönyveket, melyeket fel tudnak használni ehhez a csaláshoz.

betor

Szólj mindenkinek, akit ismersz!
A rendőrség szerint nagyon fontos, hogy a hasonló esetekről mindenki tudjon, és az első adandó jelre gyanút fogjon, amihez szintén lényeges, hogy a lehető legtöbben tájékoztassák minderről idős, illetve egyedül élő ismerőseiket, rokonaikat.

Készülj fel a betörőkre!
Ha egy betörő valahová be akar törni, be is fog, kivéve, ha elég felkészült vagy!
7 hely, ahová ne tedd az értékeidet! »
Teszteld le, harapnak-e a lakásodra! »
8 hely, ahol nem találják meg a pénzed »
3 dolog, amit a betörők miatt ne posztolj a Facebookra »
Milyen házban laksz? Ekkora az esélye, hogy betörjenek hozzád »

Úgy vélik ugyanis, a modern kriminológia már nem bűnmegelőzésről, hanem veszélymegelőzésről beszél, a kriminalitással szemben pedig eredményesen ott lehet fellépni, ahol nagyon magas szintű a közösségi, társadalmi bűnmegelőzés, ezért felértékelődik a társadalmi prevenció.

Forrás: Femina.hu

► KÉRJÜK OSSZA MEG MÁSOKKAL IS EZEKET AZ INFORMÁCIÓKAT! ❤ KÖSZÖNJÜK!

 

Facebook Hozzászólás
fent_slider
fent_slider